Miten oppia tietotekniikan perusteet

Tämän päivän yritykset pyrkivät säästämään viemällä palvelunsa sähköiseen muotoon. Samalla oletetaan, että riittää, kun tieto on olemassa ja periaatteessa helposti saatavilla. Ongelmana usein kuitenkin on, että ihmiset eivät silti tiedä, mistä etsiä tietoa eivätkä välttämättä jaksa perehtyä asiaan. Olennaista onkin tiedon oikea jäsentely ja oppimaan oppiminen. Useimmiten on hyvä, jos on lähellä joku, joka osaa esitellä tietotekniikan perusperiaatteet. Yhden ohjelman, esimerkiksi selaimen, valikot ja peruslogiikka toistuukin useimmiten muissa ohjelmistoissa, vaikka niiden käyttötarkoitukset eroaisivat toisistaan paljonkin.

Myös mediaa kannattaa lukea kriittisin silmin. Päivän muotisana on ”valeuutiset”, ja moni tietokonetta käyttävä ei erota totta ja valhetta. Huijarit ja hakkerit tietävät tämän, ja sitä osataankin käyttää hyvin hyödyksi. Netissä kannattaa pitää omat silmät auki ja omia henkilökohtaisia tietoja ei kannata antaa, ellei ole täysin varma siitä, mihin ne joutuvat. Internetin sisältöä voi tuottaa kuka tahansa, ja kriittinen medialukutaito onkin noussut yhdeksi jo varhaiskasvatuksen avaintermiksi 2000-luvulla, eikä sen kertaaminen olisi pahaksi vanhemmallakaan iällä.

Suojaa itsesi

Perusjärjen käyttö tietotekniikan soveltamisessa on suotavaa. Internetissä asioidessa on syytä muistaa, ettei esimerkiksi sosiaaliturvatunnuksia tai edes sähköposteja ole velvoitettu antamaan kenellekään, joka sitä kysyy. Ostoksia tehdessä on hyvä ainakin aluksi pidättäytyä tunnetummissa tavarantoimittajissa. Isoimmat nettikaupat ja yritykset käyttävät kaupankäynnissä vahvoja salauksia, ja heidän palvelunsa ovat myös yleensä vakuutettuja. Tällöin on virussuojatulla koneella asiointi sen verran suojattua, että nettikaupan käyttäjä voi nukkua yönsä rauhassa.

Toisiksi yleisin kaupankäynnin muoto on netistä löytyvät huutokauppa ja kirpputorimalliset kauppapaikat, joissa myyjinä ja asiakkaina toimivat tavalliset ihmiset. Jos tällaisessa palvelussa liikkuu rahaa, on rahaliikenne yleensä vähintään yhtä suojattua kuin suuremmissa nettimyymälöissä, mutta on kuitenkin syytä tarkistaa esinettä tai asiaa myyvän henkilön luotettavuus. Useimmissa tällaisissa palveluissa kuten Ebay tai Amazon, Suomessa Tori.fi ja Huuto.net, on käytössä käyttäjäarviointi, joista näkee myyjän aikaisemmat kaupankäyntitoimet sekä hänen asiakkaidensa antamat palautteet ja arvioinnit.

Perusteet haltuun kurssilla tai itseopiskeluna

Mikäli kiinnostusta ja aikaa riittää, voi tietotekniikkaa opiskella erilaisilla käytännön kursseilla esimerkiksi kansalaisopistossa. Vanhemmalle väelle tarkoitetuilla kursseilla voi tutustua aiheeseen omaan tahtiin ja opettajalta voi kysyä tyhmiäkin kysymyksiä. Uuden tekniikan opiskelussa kannattaa kuitenkin muistaa, että vanha pää saattaa olla hitaampi oppimaan ja opiskelutoverit eri tasoisia, joten kannattaa olla pitkäjänteinen ja muistaa, että virheistäkin oppii. Aluksi on opiskelijan hyvä miettiä, mihin teknologiaa haluaa käyttää ja lähteä suuntaamaan oppimispolkuaan omien tarpeidensa mukaan.

Useimmissa ohjelmissa ja käyttöliittymissä on myös niin sanottuja tutoriaaleja tai aloittelijan oppaita, joita voi hyödyntää. Itseopiskelu on myös hyvä ja kohtalaisen halpa keino oppia uutta. Nykytekniikka on varmasti jo suunniteltu sen verran käyttäjäystävälliseksi, että oma “yritys-erehdys” -menetelmä voi myös toimia jollekin melko hyvinkin. Useimpia ohjelmia voi soveltaa laajaltikin käyttötarkoituksien mukaan, ja innostus oppimiseen löytyykin ihmiseltä luonnostaan omien kiinnostusten ruokkimisesta. Opittuasi internet-selaimen peruskäytön olet jo pitkällä, sillä googlaamalla löytää nykyään aiheeseen rautalangasta väännetyt oppaat.

YouTube ja kirjallisuus tukena

Usein etsiessämme tietoa tai ratkaisua johonkin meitä vaivaavaan tietotekniseen ongelmaan käytämme nykyään ensisijaisesti Googlea tai YouTubea. Käyttämällä oikeita hakusanoja löytyy googlaamalla suomeksikin melko kattavasti internet-keskusteluja. Voit olla melko varma, että joku jossakin on taistellut juurikin sen saman ongelman parissa, jonka kanssa itse painit. YouTube on erinomainen palvelu niin viihteen kuin tiedon etsimiseen. YouTube -oppaissa on se hyvä puoli, että ne tekstin lisäksi näyttävät kuvallisesti askel kerrallaan, mistä tulee painaa ja mitä kirjoittaa mihinkin.

Diginatiiviksi kasvetaan

Nykyään puhutaan paljon diginatiiveista, sukupolvesta, joka on kasvanut käyttämään kaiken kattavaa digiteknologiaa. Heille on luonnollisesti helpompaa sisäistää uusien tekniikoiden logiikka. Tärkeämpi seikka heidän kyvyssään oppia uusia teknologioita on kuitenkin ennakkoluulottomuus, jolla diginatiivi todennäköisesti lähestyy teknologian uusia sovelluksia ja mahdollisuuksia. Vanhemmalle tai muuten kokemattomalle käyttäjälle esiintyy teknologia helposti mystisenä ja jopa hieman pelottavana. Tämä on kuitenkin asenne, jonka kuka tahansa voi muuttaa itsessään ja alkaa lähestyä digiteknologiaa uteliaisuudella epäluulon sijaan.

Kuten sanottua, suurin osa päivittäisestä digiteknologiasta perustuu käyttäjilleen samankaltaisille toimintaperiaatteille. Laitteet ja niiden käyttöliittymät toistavat samoja kaavoja valikoineen ja toimintoineen, vaikka niiden sovellutukset vaihtelisivat paljonkin. Jos täysin aloittelija saa opastusta tietokoneen ja esimerkiksi internetselaimien, sähköpostien ja perusohjelmistojen käytössä, voi hän niitä melko huoletta alkaa soveltaa ja kokeilemaan. Ilman riskiä, että mitään peruuttamatonta tapahtuisi. Diginatiiviksi voikin oppia, sillä se on ensisijaisesti peloton asenne teknologiaa kohtaan, höystettynä ihmiselle luontaisella uteliaisuudella.

Kysy neuvoa diginatiivilta

Jos tuttavapiirissäsi sattuu olemaan nuori ns. diginatiivi teini-ikäinen tai vähän vanhempi, jolla aikaa liikenee sosiaalisessa mediassa roikkumisen lisäksi myös muuhun, on tätä tilaisuutta hyvä käyttää hyödyksi. Nykyajan nuoret oppivat jo pelkästään keskinäisen kommunikoinnin kautta sellaisia sosiaalisen median kikkoja, joista vanhempi väki maksaa kursseilla oppiakseen edes perusteita. Kaikki lähtee kuitenkin loppujen lopuksi omasta aidosta kiinnostuksesta keskinäiseen kommunikaatioon muiden käyttäjien kesken. Kannattaa siis tarttua toimeen rohkeasti eikä tuijottaa liikaa teorioihin tai laskelmiin siitä, mikä milloinkin kannattaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *