Nämä laitteet seniorin kannattaa hankkia

Uusia ja erilaisia laitteita ja värkkejä tulee markkinoille jatkuvasti. Tietotekniikka kehittyy, erilaiset tabletit ovat jo arkipäivää ja älypuhelimet lähes perustason vaatimus jokaisessa kodissa. Mitä näistä laitteista seniorin tai ikäihmisen kannattaisi hankkia?

Hankittavissa laitteissa tärkeintä on tietysti helppous. Monimutkaiset laitteet aiheuttavat vain enemmän harmaita hiuksia kuin oikeasti on tarpeen, joten helppous ja yksinkertaisuus ovat tärkeimpiä valintakriteerejä. Laitteiden hankinnassa kannattaa pitää mielessä myös tarve: tarvitsenko oikeasti tätä laitetta? Turhaan vermeitä ei kannata hankkia.

Tässä artikkelissa käsittelemme muutamaa arkielämää helpottavaa laitetta. Aloitamme tietoteknisistä laitteista eli tietokoneista, kannettavista tietokoneista sekä erilaisista tableteista. Mikä näistä on oikea valinta ikäihmiselle ja mitä laitteen valinnassa kannattaa pitää mielessä. Seuraavaksi keskitymme puhelimiin, ja varsinkin siihen, mitä ominaisuuksia ikäihmisen puhelimesta pitäisi löytyä ja mitkä eivät ole niin tarpeellisia. Artikkelin lopussa vilkaisemme myös muihin mahdollisesti tärkeisiin laitteisiin, kuten vaikkapa erilaisiin askelmittareihin ja muihin arkea helpottaviin ja aktiivisuutta lisääviin laitteisiin. Mutta aloitetaan tietotekniikasta!

Pöytäkone, kannettava tietokone vai tabletti?

Usein ikäihmisen hankalin laitehankinta on tietokone. Tietokoneita on tarjolla niin monenlaisia, että ostosviidakossa menee helposti nuoremmankin pää sekaisin. Käytännössä laitteita on tarjolla kolmea eri tyyppiä: pöytäkoneita, joihin kuuluu näppäimistö, hiiri, keskusyksikkö sekä näyttö, ja tarpeen mukaan erilaisia lisälaitteita, kuten tulostin. Lisäksi tarjolla on kannettavia tietokoneita sekä tabletteja. Pöytäkoneeseen sisältyy sekä etuja että haittoja. Ehdottomana plussapuolena on iso näyttö, joka helpottaa ikäihmisen näkemistä tietokoneen ruudulta. Haittana hiukan monimutkainen asennus, johon tarvitaan usein ulkopuolista apua.

Pöytäkoneet ovat jo osin väistymässä arkikäytön tieltä, sillä kannettavat tietokoneet pystyvät hoitamaan kaikki samat asiat pienessä koossa. Kannettava tietokone on hyvä valinta varsinkin, jos haluaa tuottaa paljon tekstiä. Kannettavassa on täysikokoinen näppäimistö, jolla tekstintuotanto on helppoa. Jos tietokoneen käytöstä ei ole paljon kokemusta, tarvitsee ikäihminen usein kuitenkin neuvoja esimerkiksi ohjelmistojen asennukseen.

Kaikista helpoin valinta on tabletti. Tabletti on kosketusnäytöllinen laite, johon saa ladattua erilaisia ohjelmia. Esimerkiksi nettisurffaus, televisio-ohjelmien katselu ja pankkiasiointi hoituvat tabletilla hyvin helposti.

Miten valitsen oikean tabletin?

Tabletin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan. Käytännössä tabletteja on tarjolla kahdella käyttöjärjestelmällä varustettuna. Applen tabletti, iPad, käyttää Applen omaa iOS-käyttöjärjestelmää ja lähes poikkeuksetta muut tabletit käyttävät Googlen Android-käyttöjärjestelmää. Tablettia valitessa kannattaa ehdottomasti valita jokin näistä käyttöjärjestelmistä, sillä näihin laitteisiin löytyy ylivoimaisesti eniten ohjelmia ja näitä käyttöjärjestelmiä päivitetään myös erittäin tiiviisti. Applen laitteet ovat usein selkeästi Android-laitteita kalliimpia, joten tämäkin voi määrittää tabletin hankintaa. Järkevän Android-tabletin saa 200-300 eurolla, Apple maksaa vähintään tuplat.

Laitteen valinnassa kannattaa selvittää myös laitteen nettiyhteysmahdollisuudet. Kaikki laitteet pystytään liittämään langattomaan WiFi-verkkoon, mutta mikäli laitetta haluaa käyttää esimerkiksi mökillä, tulisi laitteeseen saada myös 3G ja nykyisin yhä useammin myös 4G-liittymä. Tällainen liittymä myydään usein laitteesta erikseen, joten laitetta ostettaessa kannattaa selvittää, saako laitteeseen dataliittymän ja mitä sellainen maksaa. Moni operaattori tarjoaa edullista dataliittymää tablettikauppojen kylkeen. Hintavertailu kaupassa tai netissä kannattaa, jotta laitteesta liittymän kanssa ei tulisi kohtuuttoman kallista.

Älypuhelinta ostamaan

Älypuhelin on nykyisin erityisen tarpeellinen kapine myös ikäihmiselle. Älypuhelinten kirjo on todella laaja, joten kannattaa kiinnittää myös tähän erityistä huomiota. Mikäli haluat käyttää puhelinta vain soittamiseen, löytyy markkinoilta myös erityisesti ikäihmisille suunnattuja matkapuhelimia, joissa on perinteiset näppäimet, jotka ovat usein isoja. Näillä puhelimilla soittaminen ja tekstiviestien lähetys on helppoa. Nykyiset älypuhelimet ovat kuitenkin pääosin yksinkertaisia käyttää ja niihin saa helposti sovelluksia, joilla saa yhteyden vaikkapa internetin äärellä oleviin lapsenlapsiin.

Aivan kuten tableteissakin, kaksi hallitsevaa käyttöjärjestelmää puhelimissa ovat Applen iOS ja Android. Tämä tarkoittaa käytännössä Applen iPhone-puhelimia ja markkinoilla laajasti olevaa Googlen Androidia, joka löytyykin lähes kaikista muista kuin Applen laitteista. Nämä molemmat käyttöjärjestelmät ovat hyviä ja luotettavia valintoja, joten oikeastaan käyttöjärjestelmän jälkeen tärkeintä on löytää itselleen sopiva älypuhelin. Puhelimia on tarjolla joka näköä ja kokoa ja ikäihmiselle sopivan Android-puhelimen saa mukaansa jo reilulla 100 eurolla. Applen puhelimet lähtevät liikkeelle muutamasta sadasta eurosta.

Mittaisinko askeleita?

Erilaiset älykellot, sykemittarit ja askelmittarit ovat viimeisten vuosien aikana yleistyneet valtavasti. Älykello mittaa parhaimmissa tapauksissa sykkeen ranteesta ja antaa paljon erilaista dataa jopa unesta ja sen laadusta. Tällaiseen kelloon investoiminen ei välttämättä kannata, ellei oma liikuntaharrastus vaadi sykkeen mittaamista esimerkiksi urheilusuorituksen aikana.

Sen sijaan erilaisia ranteeseen kiinnitettäviä askelmittareita saa jo hyvin edullisesti ja näiden avulla voi mitata helposti päivittäistä aktiivisuutta. Monet askelmittarit mittaavat myös sykettä melko hyvin, joten tällaisen hankinta saattaa hyvinkin lisätä aktiivisuutta.

Nouse rohkeasti aalloille

Markkinoilla on jo esiteltyjen laitteiden lisäksi vaikka mitä erilaisia leluja ja värkkejä. Hyvin monen laitteen voi kytkeä nykyisin nettiin, esimerkiksi television, jotta sillä voi katsoa erilaisia lähetyksiä myös verkon välityksellä. Tärkeimmät hankinnat ikäihmiselle ovat kuitenkin laadukas tietokone tai tabletti. Tabletti on tietokonetta helpompi käyttää ja laitteet ovat nykyisin todella yksinkertaisia. Myös hyvään älypuhelimeen investointi kannattaa ja näillä laitteilla nettisurffailukin onnistuu todella helposti. Lisäksi aktiivisen ikäihmisen kannattaa pohtia aktiivisuusrannekkeen hankintaa päivittäisen aktiivisuuden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *