Seniori! Tarvitsetko tietotekniikan käyttöön

Uusimmat pelit ja vempeleet saattavat hämmentää, jos tietotekniikka ei ole ennestään tuttua. Älypuhelimista, tietokoneista ja tableteista tulee jatkuvalla syötöllä uusia entistä parempia ja tehokkaampia versioita. Mikä näistä on paras ja itsellesi hyödyllisin? Kun olet päätynyt johonkin ostopäätökseen, eivät päivitykset lopu siihen. Ohjelmistoja ja ohjelmia kehitetään ja uusia versioita tulee niin ikään jatkuvalla syötöllä. Mitä sovelluksia oikeastaan tarvitsenkaan? Mikä on paras verkkoselain? Entä sosiaalisen median kanava? Entä tehokkain virustorjuntaohjelma?

Ikäihmisille tai muuten teknologian parissa vähemmän aikaa viettävälle tietotekniikka saattaa tuntua välttämättömältä pahalta, jonka käytöstä ei oikeastaan nauti, eikä sen arjen laatua parantavaa potentiaalia osaa nähdä. Tietotekniikan hyödyistä nauttimisen pariin pääseminen saattaa vaatia hieman aktiivisuutta ja omaa harrastuneisuutta, mutta se ei ole lainkaan mahdotonta – ja on hyödyllistä kaikille iästä riippumatta. Miten päästä alkuun tietotekniikan kanssa? Mistä löytää apua ja neuvoja uuden ja vieraan asian omaksumiseen? Lue eteenpäin ja saat vinkkejä.

Asenne ratkaisee

Kuulostaa kliseeltä ja olet takuulla kuullut tämän ennenkin, mutta oma asenne vaikuttaa roimasti uuden asian omaksumiseen. Jos vieroksut teknologiaa ja ajattelet, ettet hyödy siitä mitenkään ja mieluiten välttelet kaikkea tietotekniikkaan liittyvää, hyvin mahdollisesti tietotekniset taitosi jäävät ohuiksi. Jos taas otat uteliaan ja avoimen asenteen sekä uskot mahdollisuuksiisi sisäistää uutta, on todennäköisempää, että opit käyttämään teknologiaa ja ottamaan sen mukaan arkesi eri osa-alueille. Tärkeää on myös epäonnistumisten hyväksyminen – ne ovat myös oppimiskokemuksia.

Saitko taas tietokoneesi jumiin? Etkö ymmärrä, miten juuri lataamallasi sovelluksella lähetetään viesti? Ehkä jaoit seuraajillesi jotain, mikä ei ollut tarkoitus? Useimmat virheet on mahdollista korjata tai peruuttaa, ja sanottakoon myös, että suurin osa kömmähdyksistä ei ole kovinkaan vakavia. Tietokonetta on vaikea perinpohjaisesti tuhota, jos ei omaa jonkin sortin hakkerointitaitoja. Tietysti ulkopuolelta tulevat haittaohjelmat saattavat tehdä tuhojaan, mutta nämä riskit voidaan minimoida pitämällä tietokoneen virustorjuntaohjelmat ja palomuuri ajan tasalla.

Hyödynnä läheistesi apua

Oletetaan, että olet tietotekniikan kanssa aivan lähtötasolla – kaikki on vielä hieman vierasta ja tarvitset perusteiden läpikäymistä. Usein ei tarvitse katsoa kovinkaan kauas – luultavasti ystäväpiiristäsi, perheestäsi tai sukulaisistasi löytyy tietotekniikan taitajia. Nuorempi sukupolvi on käytännössä kasvanut älypuhelin kädessä, joten heiltä saa ainakin perusteet tähän aiheeseen – kunhan heidät saa malttamaan pitämään pienen opetustuokion. Ehkä joku läheisistäsi käyttää töissään teknologiaa hyödyksi, ehkä joku opiskelee tietotekniikkaan liittyvää tutkintoa? Käänny heidän puoleensa ja uudet opit odottavat.

Ongelmat tietotekniikan parissa voivat olla kaikkea tietokoneen hitaudesta uuden älypuhelimen käyttöönottoon, kuvien varmuuskopiointiin tai kirjoitusohjelman sivunumeroinnin käyttöön. Ongelmien kanssa ei kannata jäädä painimaan yksin sillä siitä seuraa ainoastaan turhautumista ja luultavasti kyseisen koneen tai ohjelman välttelyä tulevaisuudessa. Kysy siis rohkeasti apua – laita ystävälle, serkulle tai lapsenlapselle viesti tai soita puhelu ja kysy samalla kuulumiset. Ehkä voitte pitää iltaman, jossa käytte läpi teknologian hankalia pähkinöitä – niistä voivat oppia molemmat osapuolet yhtä lailla.

Videotutoriaalien avulla paremmaksi

Tietotekniikan opettelussa auttaa – arvasit oikein – tietotekniikka itse. Oletetaan, että sinulla on käytössäsi laite, jolla pääset internetiin. Kappas, käytössäsi on nyt valtava määrä tietoa, neuvoja, ohjeita, tutoriaaleja – käytännössä lähes rajaton määrä materiaalia hyödynnettävänäsi. Hakukoneet, kuten Google, tulevat olemaan uusi oikea kätesi ja tietokirjasi. Usein samoja ongelmia on pohtinut moni muukin ja verkko tarjoaa rutkasti vastauksia kohtaamiisi pulmiin. Mainittakoon, että parhaat vinkit ja suurimman määrän tietoa saa suorittamalla haut englanniksi.

Kaikilla meillä on erilaisia tapoja oppia. Jotkut meistä oppivat parhaiten lukemalla, jotkut taas katsomalla kuvia ja kaavioita, jotkut kuuntelemalla. Videotutoriaalit ovat kelpo tapa sisäistää uutta tietoa – usein uudet asiat selkenevät paremmin, kun joku selittää ja havainnollistaa ne esimerkein. YouTube on täynnä erilaisia tutoriaaleja eri ohjelmien käyttämisestä ja jos tarpeeksi innostut, YouTube tarjoaa myös laajan skaalan koodaus- ja ohjelmointiopetusta. Kun ohjelmien käyttäminen alkaa sujua, voit alkaa kehittää niitä itse – vain taivas on rajana.

Mikäli tietotekniikka alkaa kiinnostaa, löytyy aihepiirin tienoilta erilaisia kursseja. Kannattaa katsastaa kansanopistojen ja työväenopistojen sekä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen avoimet kurssit. Nämä voivat olla kaikkea tietokoneen käytön perusteista esim. Office-ohjelmien kuten Excelin ja Wordin opetteluun tai korkeammalla tasolla vaikkapa omien nettisivujen rakentamiseen tai jonkin ohjelmointikielen opetteluun. Myös kirjastossa kannattaa piipahtaa käymään – vaikka kirja onkin vanha käyttöliittymä, se on usein kompakti, mutta laaja kokonaisuus tietoa tietyn aihealueen ympärillä – ja toisinaan luotettavampaa kuin verkosta haettu tieto.

Tietotekniikka arjen parantajana

Mitä hyötyä tietotekniikan opettelusta sitten on? Maailma digitalisoituu, arjen palvelut siirtyvät verkkoon. Pankkiasiat hoidetaan netissä, pelit, elokuvat ja musiikki katsellaan ja kuunnellaan verkon kautta. Puhelut ja viestit hoidetaan yhä useammin perinteisen tavan sijaan jonkin sosiaalisen median palvelun kautta, mikä mahdollistaa myös mm. videopuhelut ja soittamisen vaikkapa maailman toiselle puolelle. Yhteydenpito ja tiedonhaku helpottuvat. Kaikki on vähemmän ajasta ja paikasta riippuvaista, verrattuna perinteisiin viestimiin ja mediaan. Tieto on ajankohtaisempaa ja paremmin saatavilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *