Tietotekniikka ja seniorit

Iso osa suomalaisista eläkeläisistä ei hallitse internetin ja verkkopalveluiden käyttöä. Mitä enemmän ikää tulee, sitä useammin pudotaan verkkopalveluiden ulkopuolelle. Viime aikojen trendi kuitenkin pakottaa seniorit opettelemaan verkkopalveluiden alkeet, sillä yhä useammat palvelut ovat siirtyneet verkkoon. Pankkipalvelut, ajanvaraus terveyspalveluihin, valokuvien käsittely ja yhteydenpito onnistuu ”kätevästi” netissä. Huonokuntoisille vanhuksille verkkopalveluista voi olla paljon iloa ja apua, kunhan vain pelko teknologiapeikkoa kohtaan ylittyy. Verkkopalveluiden käyttö voi tuntua haastavalta, mutta alun jälkeen moni innostuu oppimaan lisää.

Vanhusten kannalta internet voi tarjota monien kaipaamia ystävyyssuhteita ja helpotusta arjen kuvioihin. Ikäihmiset tipahtavat herkästi ulos sosiaalisesta verkostosta jäädessään eläkkeelle tai läheisten mahdollisen kuoleman vuoksi. Työkaverit ja arjen muovaamat turvaverkot hajoavat, ja yllättävä apu saattaisi löytyä verkosta. Internet saattaa tuntua eristävän ihmisiä sosiaalisesta kanssakäymisestä, mutta sillä on todellisuudessa paljon annettavaa kontaktien luomisen suhteen. Kotona paljon aikaa viettävät vanhukset voivat olla yhteyksissä kaukaisiin sukulaisiin esimerkiksi Skypen avulla, useista erilaisista palveluista taas on mahdollista löytää uusia ystäviä.

Seniorin opintie nettiin

Osa senioreista on ollut tietotekniikan kanssa tekemisissä työelämänsä aikana, mutta teknologia on harpannut valtavan nopeasti eteenpäin viime aikoina. Jatkuvasti on opittava uutta ja pysyttävä kehityksen kärryillä. Osa senioreista vastustaa tietokoneen käyttöä ja pitää sitä ajanhukkana mutta innostuu, jos asiat osataan esittää oikein. Paras opettaja seniorille tietotekniikan mielenkiintoiseen maailmaan on toinen seniori, joka osaa asetella sanansa oikein. Liian nopeasti ja hankalasti kerrottu johdanto asiaan saattaa pelästyttää seniorit jo alkumetreillä.

Usein vanhempien ihmisten kohdalla ongelmana on harhaluulo, jonka mukaan oppiminen tietyn iän jälkeen on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Jokaisella on mahdollisuus oppia, kunhan löytyy motivaatiota. Senioreille olisikin tärkeää löytää heille sopiva oppimismetodi ja ottaa huomioon heidän ikänsä ja kiinnostuksen aiheensa. Oppimistilanteen olisi oltava positiivinen, ja lähtökohtana pitäisi käyttää senioreiden aiempaa osaamista, jonka päälle on mahdollista rakentaa lisää. Jokaiselle on mahdollista löytää yksilöllinen kiinnostuksen kohde kuten harrastus, joka vauhdittaa innostusta päästä aina vain pidemmälle tietotekniikan maailmassa.

Tietokone vanhuuden tukena

Tietotekniikka tarjoaa paljon iloa, oppia ja helpotusta. Tulevaisuudessa sen avulla pystytään varmasti tavoittamaan yhä useampia vanhuksia ja valvomaan heidän turvallisuuttaan. Tietokoneen käytön oppiminen saattaa alussa tapahtua pakon kautta, mutta ajan kanssa se saattaa avata seniorillekin aivan uudenlaisen maailman. Kirjeiden kirjoittaminen saattaa tuntua vaivalloiselta ja kauppaan meneminen liukkailla keleillä jopa hengenvaaralliselta. Netin avulla vanhus voi soittaa vaikkapa lapsenlapsilleen maailman toiselle laidalle milloin vain ja tilata ostokset kotiin verkkokaupan kautta vaivattomasti.

Tietokone voi olla niin turva, tuki kuin myös ystävä sellaisena vanhuuden hetkinä, jolloin tuntuu, että kodista on muodostumassa vankila. Ruudun takaa saattaa löytyä uusia harrastuksia ja suhteita. Tietokoneen käyttöä varten on olemassa erilaisia tukipalveluita, kuten suurennusohjelma ja senioripuhelin. Vanhuksia ajatellen on myös suunniteltu erikoishiiriä ja näppäimistöjä, joiden käyttö on helppoa esimerkiksi voimattomille käsille tai onnistuu vaikkapa varpaiden avulla. Markkinoilla on olemassa valmiita senioripaketteja, joissa ideana on saada tietokone helposti haltuun.

Aivojumppaa ja ennakkoluuloja

Tietotekniikka on nyt monen seniorin käytössä asioimistarkoituksessa. Sen avulla hoidetaan Kela-asiat, pankkipalvelut ja ajanvaraukset, mutta sosiaalisen median tai viihteen kulutus on edelleen harvinaisempaa. Monille tutumpi televisio ajaa edelleen sen asian, mutta tulevaisuudessa tilanne on varmasti toinen. Tarjolla on jo nyt erilaisia pelejä, joiden tarkoitus on saada senioreille aivojumppaa. Ohjelmia on kehitelty muistisairauksia vastaan, ja niiden tarkoitus on viihdyttää mutta myös hoitaa samalla. Perinteisten sanaristikojen lisäksi mieltä voi voimistaa myös verkossa.

Senioreille löytyy paljon tärkeää ja mielekästä puuhaa netistä, mutta useille suurin kynnys on tietämättömyys. Monelle on epäselvää mikä se internet oikein on ja onko siellä asioiminen turvallista. Yksi tärkeimmistä asioista onkin löytää oikeanlainen tuutori, joka osaa johdattaa seniorin oikein tietokoneen käytön pariin. Tämän nettisivun tarkoitus onkin esitellä seniorille miten ja miksi nettiin kannattaa tutustua. Sivusto toimii lähtölaukauksena nettimaailmaan tutustumiseen helposti ja turvallisesti. Se kommunikoi ja keskustelee seniorin kanssa omalla kielellä, ilman kapulakieltä.

Tulevaisuudessa seniori on netin yksi tärkeimpiä asiakkaita

Tulevaisuudessa yhä useammat asiat kuten kodin tarpeisto ja muut palvelut tulevat siirtymään nettiin. Tämä saattaa kuulostaa haasteelliselta mutta todellisuudessa mahdollistaa monen arjen jatkumisen yhä pidempään omassa kodissaan. Tällöin netti huolehtii vanhuksen turvallisuudesta silloinkin, kun oma muisti ei enää jaksa. Netti ottaa yhteyden tuttaviin tai ammattiauttajiin tarpeen vaatiessa. Tietokone huolehtii vanhuksen tarpeista, kuten lääkkeistä, ruokavaliosta ja liikunnasta. Tietotekniikasta tulee tällöin hyvä, luotettava ystävä, jonka ansiosta vanhus voi nukahtaa omassa kodissaan rauhallisin mielin.

Miten seniori pääsee alkuun?

Senioreita varten on tarjolla erilaisia kursseja, joiden avulla vanhemmatkin ihmiset imaistaan mukaan tietotekniikan maailmaan. Jos kurssille hakeutuminen tuntuu vaikealta, tarjoaa tämä sivusto polun, jota seuraamalla itsenäinen asioiden hoitaminen netissä aukenee askel askeleelta. Kurssin käyneille senioreille sivusto antaa rahkeet kehittyä ja pysyä teknologian muutosten matkassa. Tietotekniikka on jatkuvasti murroksessa oleva ala, jonka haltuun ottaminen kokonaan on melkein mahdotonta. Uuden oppimiseen on olemassa aina mahdollisuus, ja kerran avautunut internetin portti vetää mukaan uusiin seikkailuihin. Tervetuloa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *