Tietoturva onko omasi ajan tasalla

Tietoturva eli tietoturvallisuus tarkoittaa tiedon suojaamista ja sen eheyden ylläpitämistä. Suurimmilta osin tietoturva käsittää digitaalisessa muodossa olevaa tietoa, mutta myös fyysiset tallenteet sekä esimerkiksi ihmisten omaama tietämys voi olla tietoturvan kohteena. Tietoturvallisuuden uhista on tärkeää olla tietoinen, jotta omia tärkeitä tietojaan voi suojella sekä verkossa että sen ulkopuolella. Tietoturvallisuudestaan huolehtiminen on erityisen tärkeää digitalisoituvassa maailmassa, jossa erilaiset verkkohyökkäykset ja tietovarkaudet yleistyvät. Kun tietoturvauhat osaa tunnistaa, on niihin helppo reagoida ja välttää suuremmat vahingot.

Tietoturvauhkia ovat esimerkiksi erilaiset huijausyritykset, verkkoterrorismi, tietokonevirukset, henkilökohtaisen yksityisyyden loukkaukset, roskaposti, vakoilu, piratismi sekä elektroninen sodankäynti. Tietokoneviruksista ovat kuulleet kaikki, ja useimmilta tietokoneilta löytyykin jonkinlainen viruksentorjuntaohjelma – muut tietoturvallisuuden uhat saattavat olla suuren yleisön parissa sen sijaan vähemmän tunnettuja.

Sosiaalisen median käyttö yleistyy kaikkien ikäluokkien parissa, ja se herättääkin useimmissa ajatuksia: kenelle oikeastaan tietojani jaan, kuka niitä käyttää ja mihin tarkoituksiin, ja saako ne kerran verkkoon ladattua sieltä enää koskaan pois?

Henkilökohtaisen yksityisyyden loukkaukset

Sosiaalisen median käyttöön kuluu monia tunteja päivässä – niitä on useita eri alustoja ja niihin jaetaan uskomattoman paljon tietoa omasta elämästä. Mitä jos omat keskustelut tai kuvat kaapataan? Käyttäjän toimintaa sosiaalisen median alustoissa tarkkaillaan jokaista klikkiä ja tykkäystä myöten, joita käytetään mm. mainonnan kohdistamiseen. Tämä on täysin sallittua eikä sinällään haitallistakaan – näin saat itsellesi sopivampaa sisältöä eri kanavissa. Kysymys kuuluukin, mitä tapahtuu, jos omat tiedot pääsevät esimerkiksi rikollisten käsiin?

Erityisesti julkisuuden henkilöiden sekä laajalevikkisten tilien ylläpitäjien kuten bloggareiden tulee olla varovaisia tietoturvallisuutensa kanssa. Jos hakkerit saavat tällaiset tilit haltuunsa voi heidän käsiinsä päätyä arkaluontoista tai henkilökohtaista materiaalia, jonka avulla hakkeroinnin kohdetta voidaan esimerkiksi kiristää. Omaa tiliään voi suojella esimerkiksi pitämällä tarpeeksi monimutkaista ja vaikeasti arvattavaa salasanaa sekä vaihtamalla tämä salasana tarpeeksi usein. Epäilyttävästä toiminnasta omalla tilillä tulee pikimmiten ilmoittaa kyseisen sosiaalisen median palvelun ylläpitoon. Verkon turvallisuudesta pidetään huolta yhteisvoimin.

Roskaposti ja tietokonevirukset

Kaikki me tiedämme tunteen, kun sähköpostin saapuneet-postilaatikko täyttyy täyttymistään. Tuhansia lukematonta viestejä, joiden sekaan oikeasti tärkeät viestit hukkuvat? Monet sähköpostit ovat harmittomia markkinointitarkoituksissa lähetettyjä viestejä tai uutiskirjeitä tai vaikkapa kanta-asiakaskirjeitä. Osa viesteistä saattaa kuitenkin olla puhdasta roskapostia tai esimerkiksi sisältää linkkejä haittasivustoille jonkin haittaohjelman tai viruksen sisältäviin tiedostoihin. Tällainen viesti tulee jättää avaamatta ja siirtää suoraan roskakoriin. Jos epäilyttävä viesti tulee Saapuneet-laatikkoon, kannattaa linkit ja tiedostot ehdottomasti jättää avaamatta.

Tietokonevirus on ohjelma, joka osaa monistaa itseään ja leviää tietokoneesta toiseen. Virus on haittaohjelma, joka leviää tietokoneverkon välityksellä. Vanhin tunnettu virus on nimeltään Brain. Pahimmillaan virus voi tuhota tietokoneen muistin, jolloin kone ei enää avaudu laisinkaan. Yleisimmin virukset aiheuttavat haittaa hävittämällä tietoja nollaamalla muistin osia tai kirjoittamalla niiden päälle niin sanottua roskakoodia. Virus saattaa saastuttaa myös varmuuskopiot, jolloin tuhot ja aiheutunut haitta voivat olla suuriakin. Viruksilta voi kuitenkin suojautua tehokkailla virustorjuntaohjelmilla.

Teollisuusvakoilu ja piratismi

Aiemmin mainitut tietoturvariskit koskevat erityisesti yksityishenkilöitä, mutta tietoturvallisuuden uhat yltävät koskettamaan myös valtioita ja yrityksiä. Teollisuusvakoilu on esimerkki valtioita ja yrityksiä koskevasta tietoturvauhasta. Teollisuusvakoilu tarkoittaa salassa pidettävien tärkeiden tietojen varastamista ja levittämistä. Valtioilla nämä tiedot saattavat liittyä esimerkiksi maanpuolustukseen ja turvallisuuden ylläpitoon, ja näiden tietojen vuotaminen vääriin käsiin on aina haitallista. Yrityksien salaiset tiedot pitävät sisällään mm. yrityssalaisuuksia, joiden vuotaminen vaikkapa kilpailijoille haittaa yrityksen liiketoimintaa ja menestymistä omalla alallaan.

Piratismi liittyy tekijänoikeuksiin ja väärennettyihin tuotteisiin. Verkossa tapahtuva piratismi on useimmiten musiikin, elokuvien, pelien ja tv-sarjojen laitonta levittämistä. Kaikkien edellä mainittujen tekijät omistavat karkeasti sanottuna oikeudet luomiinsa materiaaleihin ja ansaitsevat korvauksen oman luomistyönsä ja kädenjälkensä jakamisesta ja hyödyntämisestä. Kun musiikkia tai elokuvia kuuntelee ja katselee laillisten sivujen ja sovellusten kautta, tekijänoikeudet toteutuvat. Kun musiikkia lataa ilmaiseksi laittomilta sivustoilta ei artisti saa korvausta työstään. Laittomasti ladattu media myös sisältää todennäköisemmin viruksia ja on laadultaan heikompaa.

Huijausyritykset verkossa

Huijareilta ei säästy verkossakaan – kaikki olemme joko itse nähneet tai kuulleet tuttavilta verkossa liikkuvista erilaisista huijausyrityksistä. Useimmiten ne liittyvät rahan lähettämiseen tai pyytämiseen. Huijausyritys saattaa tulla sähköpostin muodossa, olla banneri-mainos tai ilmoitus verkkosivulla.

Huijausviestit saattavat ilmoittaa, että olet voittanut rahaa tai jonkin arvokkaan tavaran ja saadaksesi sen itsellesi joudut joko antamaan henkilökohtaisia tietojasi, kuten pankkitietojasi tai salasanasi tai lähettämään jonkinlaisen summan rahaa. Erityisen helposti huijauksen kohteeksi joutuvat juuri vanhukset.

Kuinka pitää tietoturvastaan huolta?

Kuinka sitten pitää omasta tietoturvastaan huolta? Tähän on muutamia helppoja ja tehokkaita vinkkejä. Käytä vain sivustoja, joihin luotat ja joiden ylläpitäjä on tunnettu taho. Pidä salasanasi tarpeeksi monimutkaisina ja vaikeasti arvattavina sekä vaihda ne tasaisin väliajoin. Älä avaa epäilyttäviä linkkejä ja tiedostoja ja lataa musiikkisi ja elokuvasi vain tunnetuilta ja turvallisilta sivustoilta. Älä koskaan anna verkossa henkilökohtaisia tietojasi kuten pankkitunnuksiasi tuntemattomille. Huolehdi ohjelmistopäivityksistä ja pidä virusturvasi aina ajan tasalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *