Tietotekniikka tarjoaa tulevaisuuden työpaikat

IT, sekä teknologiaan keskittyvä ala on vallannut työmarkkinat myrskyn lailla, 2010-luvun alusta lähtien. Vaikka ala itsessään on tullut näkyvästi esiin, villeimpien huhujen mukaan IT-alalla tarvitaan n. 20 000 työntekijää lisää, vuoteen 2020 mennessä. Tällä vauhdilla jolla alan ammattilaisia Suomessa koulutamme, työvoimapula tulee olemaan erittäin suuri. Mistä tämä sitten johtuu?

Teknologia ja eritoten tietokoneisiin liittyvä tietotekniikka (esim. koodaaminen) on kuuma puheenaihe, mutta koulutusjärjestelmiin asti tämä ei ole vielä ehättänyt kunnolla integroitumaan. Vaikkakin koulumme ja koulutusjärjestelmämme ovat maailman parhaimmistoa, emme jostain syystä pysty tuottamaan tarpeeksi tietotekniikan ammattilaisia maailman, mitä se vaatisi. Osasyy ongelmaan löytyy siitä, että varsinaiseksi super-ammattilaiseksi ei IT-alalla tulla yleensä koulun penkiltä, vaan itseoppineena. Tämä on erittäin harvinaista, sillä kovinkaan monessa ammatissa tällainen ei olisi koskaan mahdollista. Työnantajat ovat tämän ottaneet myös hyvin huomioon, sillä työpaikat IT-alalle eivät yleensä mene parhaiten koulutetulle, vaan parhaiten hommansa osaavalle. Mm. koodaaminen on helppo näyttää vaikka livenä jonka jälkeen työnantaja pystyy tekemään nopeitakin johtopäätöksiä siitä, osaako kyseinen henkilö työnsä vai ei.

Tulevaisuus lupaa kuitenkin alalle hyvää, sillä myös koulumme ovat alkaneet heräämään todellisuuteen yhdessä työnantajien kanssa ja tarkoituksena olisikin, että Suomi pystyisi tuottamaan koodaamisen ammattilaisia jopa maailmalle asti (eli enemmän kuin omiin tarpeisiimme), vuoteen 2028 mennessä.

Koodaamisen opettelu

Mikäli lähdet aivan nollista opettelemaan koodaamista, on syytä vetää syvää henkeä, ennen kuin aloitat. Internet on pullollaan ilmaista oppimateriaalia, joten rahallista panostusta sinun ei tarvitse tehdä ollenkaan. Suositeltavaa olisi kuitenkin panostaa muutama euro esimerkiksi omaan nettisivustoon, jolla voit harjoitella ja rakentaa rauhassa portfoliotasi.

Kun ensimmäisen kerran kirjoitat googleen “how to learn coding” voi vastaukset tuntua hieman sekavilta. Koodaamisessa käytettäviä ohjelmointikieliä on luultavasti satoja ja niitä tulee lisää kuin sieniä sateella. Monet eri lähteet kertovat eri tarinaa siitä, mikä kieli on helpoin aloittaa ensimmäiseksi, sekä mikä kieli PITÄISI opetella välittömästi. Tähän on yleensä niin monta mielipidettä, kuin on mielipiteen kertojaakin. Oikeaa vastausta ei valitettavasti ole, mutta yleisenä ohjenuorana todettakoot, että sinun tulisi opetella 1-2 kieltä todella hyvin, ennen kuin lähdet miettimään muita vaihtoehtoja. Mikäli osaat esimerkiksi HTML + CSS erittäin hyvin, työpaikka on käytännön varma jo näillä meriiteillä. Vaikka HTML + CSS on erittäin simppeli ohjelmointikieli, sen täydellinen hallitseminen vaatii luultavasti ainakin 1-2 täyttä vuotta intensitiivistä opettelua. Se on kuitenkin nopeampi, kuin esimerkiksi ammattikoulussa ammatin hankkiminen (2-3 vuotta + mahdollinen työnhaku).

Laskenta & Python

Python on yksi maailman suosituimmista ohjelmointikielistä ja sen on suhteellisen helppo aloittaa, vaikka et omaisi koodaamisesta minkäänlaista kokemusta.

Python-kielen opettelu tarkoittaa sitä, että pystyt suorittamaan laskutoimituksia, joita ihmisaivot eivät koskaan pystyisi käsittelemään. Pystyt myös rakentamaan ns. ML (Machine Learning) applikaatioita, jotka ikään kuin opettavat itse itseään, mitä enemmän dataa niille syötetään. Fiksuimmat Python-applikaatiot eivät tarvitse edes manuaalista datan syöttöä, vaan ne pystyvät itse tätä louhimaan paikoista, josta olet sen käskenyt etsimään.

Pelit

Mikäli olet koodaamaan ryhtynyt, on hyvä mahdollisuus siihen, että teet sitä jotta pystyisit rakentamaan pelejä ammatiksesi. Tämä on varmasti monen nuoren miehen tai naisen alun unelma, jonka toteuttaminen vaatii kuitenkin pitkäjänteistä opiskelua. Paras tapa aloittaa pelien koodaaminen, on hakeutua suoraan peliyhtiöihin esim. työharjoitteluun / oppisopimukseen. Mm. www.kasinolabra.com sivustolle on listattu useita Euroopassa toimivia peliyhtiöitä, jotka hakevat palvelukseensa kokoajan uusia talentteja kehittymään pelien ja sovelluskehityksen parissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *